Play Video about nevrokirurgija

Dr. Robert Košak, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, predstavi več informacij o obravnavi in procesu zdravljenja.

Nevrokirurgija

Zdravljenje medvretenčnih ploščic

To je področje kirurgije, kjer z operacijami zdravimo bolezni in okvare medvretenčnih ploščic, t.i. diskus hernije hrbtenice, ki povzročajo utesnitev hrbteničnega kanala in pritisk na živce. 

Kirurško zdravljenje medvretenčnih ploščic

Konzervativno zdravljenje

Neoperativno zdravljenje – konzervativna terapija je odvisna od jakosti bolečin in prizadetosti bolnika. Pri nenadni močni bolečini svetujemo predvsem počitek ter predpišemo zdravila proti bolečinam, pri bolniku s kroničnimi težavami pa najbolj pomaga fizioterapija (raztezalne vaje, elektroterapija, plavanje).

Operacija: ledvena mikrodistektomija

Operacija je pri dokazani herniji diska (HD) potrebna, kadar so bolečine zelo močne in na običajno zdravljenje ne popuščajo. Za operacijo se včasih odločimo tudi, če bolečine niso hude, je pa prisotna ohromelost živca oz. mišice. Kot smo že omenili, je operacija nujna pri sindromu kavde ekvine.

Hernia diska

Operacija je pri dokazani herniji diska (HD) potrebna, kadar so bolečine zelo močne in na običajno zdravljenje ne popuščajo.

Priponke