Ortopedija kirurgija bitenc

Ortopedija

Zdravljenje bolezni kosti in sklepov

Z operacijami zdravimo okvare ramenskega sklepa, ki so posledica poškodbe rotatorne manšete, bolezni kolena, ki so posledica poškodb ali degenerativnih sprememb ter bolezni stopala, mednje sodi ena najpogostejših sprememb – degeneracija izkrivljenega palca stopala, t.i. hallux valgus.
Med ortopedske operacije spadajo:

  • operacija rame (odprte in artroskopske operacije za rekonstrukcijo rotatorne manšete)
  • operacije kolena (artroskopske operacije na meniskusih, rekonstrukcije vezi kolenskega sklepa, vstavitev kolenske proteze)
  • operacije stopala (operacije izkrivljenega nožnega palca (Hallux valgus) in druge korekcije nepravilnosti stopala)

Artroskopski poseg nam ob minimalnem operativnem posegu omogoča natančen pregled sklepa in največkrat tudi odpravo težav.

Artroskopijo opravimo v lokalni anesteziji tako, da bolečin med posegom ne čutite. Pri posegu ležite na operacijski mizi na hrbtu. Z lokalnimi injekcijami anestetika omrtvimo notranjost kolenskega sklepa in področja, kjer vstopimo v sklep. Ves čas ste pri polni zavesti in lahko opazujete notranjost kolenskega sklepa in operacijo po ekranu. Po končanem posegu odidete domov in nadaljujete zdravljenje po naših navodilih.

Opis operacije

Artroskopija je operativni poseg, kjer na kolenu napravimo dva do tri pol centimetrska reza in v kolenski sklep uvedemo poseben inštrument in majhno sondo, skozi katero se po optičnih vlaknih in kameri slika prenaša na ekran. Koleno napolnimo z tekočino pod pritiskom.

Z uporabo specialnih inštrumentov pregledamo kolenski sklep, ter po potrebi popravimo ali odstranimo okvarjena tkiva. Ker napravimo v sklepno ovojnico le nekaj malih rezov je bolečina po operaciji bistveno manjša kot pri klasičnih odprtih operacijah, prav tako so redkejše komplikacije in krajša hospitalizacija.

Artroskopija kolena

Artroskopijo opravimo v lokalni anesteziji tako, da bolečin med posegom ne čutite.

Priponke

Izkrivljeni nožni palec oz. Hallux valgus je posledica deformacije prve stopalne kosti. Zaradi te osnovne deformacije se palec postopoma postavi v izkrivljeni/valgus položaj, na notranji/medialni strani osnovnega sklepa se pojavi kronična oteklina in bolečina.

Ta bolečina je posledica kostnega izrastka na glavici prve stoplanice. Postopoma se pojavi bolečina v osnovnem sklepu palca, prisotne so težav z obutvijo in pri hoji.

Opis problematike:

V osnovi lahko razdelimo težave s stopali in gležnji na nekaj področij:
•    težave zaradi deformacij in obrabe sklepov
•    težave zaradi poškodb in popoškodbenih stanj
•    težave povezane z drugimi sistemskimi obolenji, kot na primer sladkorna bolezen, revmatoidni artritis in podobno

Za vsako od zgoraj naštetih področij nudimo individualno obravnavo in ustrezno specifično operativno zdravljenje, v kolikor je za to postavljena jasna indikacija.

Največ pacientov obišče našo ambulanto zaradi deformacij stopal, nekoliko manj zaradi obrabe sklepov. V več kot polovici primerov so težave povezane z deformacijo nožnega palca; izkrivljeni nožni palec oz. Hallux valgus. Veliko ljudi ima tudi težave zaradi obrabe osnovnega sklepa palca na stopalu; Hallux rigidus.

Izkrivljeni nožni palec/Hallux valgus

Opis deformacije in težav zaradi deformacije

Izkrivljeni nožni palec je posledica deformacije prve stopalne kosti. Zaradi te osnovne deformacije se palec postopoma postavi v izkrivljeni/valgus položaj, na notranji/medialni strani osnovnega sklepa se pojavi kronična oteklina in bolečina. Ta bolečina je posledica kostnega izrastka na glavici prve stoplanice. Postopoma se pojavi bolečina v osnovnem sklepu palca, prisotne so težav z obutvijo in pri hoji.

hallux valgus
Primer Hallux Valgus pred in po operaciji.

Opis operacije

Opisanih je veliko kirurških tehnik korekcije deformacije izkrivljenega nožnega palca; uspešnost je zelo različna.
Ena od standardnih metod je korektivna osteotomija prve stopalnice tipa SCARF. Temu se običajno doda še osteotomija tipa Akin na falangi palca.
Korekrivna osteotomije je kirurški poseg, pri katerem kost (stopalnico) prerežemo, postavimo v pravilen položaj in jo nato na različne možne načine učvrstimo v korigiranem položaju (vijaki, ploščice).
Operacija lahko poteka v splošni ali regionalni anesteziji; traja pa v povprečju 60 minut.

Kirurg na notranjem delu stopala spredaj naredi rez v dolžini približno 10 cm; s preparacijo odmakne žilno-živčne strukture in si prikaže sklepno ovojnico osnovnega sklepa palca. Sledi prikaz kosti, izvedba osteotomije in fiksacija osteotomije z dvema ali tremi drobnimi vijaki iz Titana. Po osteotomiji se palec postavi v anatomski položaj, dodtano se fino korekcijo opravi še z šivanjem sklepne kapsule. Sledi šiv kože z samo-razgradljivim šivalnim materialom, tako da po operaciji šivi odpadejo sami.

Po operaciji je zaradi protibolečinske terapije potrebna hospitalizacija za eno noč; noga je dvignjena in zagotovi se ustrezno analgezijo. Naslednji dan kirurg opravi prevezo rane, bolnik obuje posebni po-operativni razbremenilni čevelj in lahko nogo polno obremeni. Bergle v osnovi niso potrebne.

Tveganja pri in po posegu

Splošni možni zapleti v kirurgiji gležnja in stopala:
•    tromboza/pljučna embolija
•    po-operativna krvavitev
•    okužba rane oz. globoka okužba po posegu
•    odloženo celjenje rane in večja brazgotina po operaciji
•    poškodba drobnih senzibilnih živcev
•    večja po-operativna oteklina
•    ne-zaraščanje osteotomije/artrodeze – psevdoartroza
•    Sudeckova bolezen (kronična bolečina in oteklina po operaciji)

 

 

Zapleti v povezavi z operativni korekcijo izkrivljenega nožnega palca:
•    ponovitev deformacije
•    nezadostna korekcija deformacije
•    prevelika korekcija in posledična obratna – varus deformacija nožnega palca
•    zmanjšana gibljivost osnovnega sklepa palca
•    dolgotrajna kronična po-operativna oteklina
•    težave zaradi vijakov – potrebna odstranitev vijakov (ponovni poseg)

Postopki po opravljenem posegu:
•    počitek z dvignjeno nogo
•    redna uporaba elastičnega povoja
•    hlajenje z ledom
•    hoja izključno v po-operativnem čevlju v obdobju 4 do 6 tednov po operaciji
•    redno jemanje predpisanih zdravil proti bolečinam
•    kontrola rane in morebitna odstranitev šivov pri izbranem zdravniku po navodilu
•    prvih 14 dni večkrat hodite v čevlju po 15 min, nato nogo dvignite; izogibajte se sedenju brez elevacije operirane noge in dolgotrajnemu stanju na mestu
•    po 2 tednih so dovoljene večje obremenitve v razbremenilnem čevlju
•    dolžina bolniškega staleža po posegu je zelo različna in odvisna od delovnega mesta; v povprečju pa traja 2 do 3 mesece, da se po posegu opravljajo vse delovne obveznosti v običajni obutvi, brez otekanja in boleči

kirurgija bitenc Hallux Valgus
Rezultat operacije so vedno idealna stopala.

Rezultati

SCARF osteotomija je danes eden od  »zlatih« standardov v operativnem zdravljenju deformacije izkrivljenega nožnega palca. Ob korektno opravljeni operaciji in upoštevanju navodil po operaciji, je uspešnost metode zelo velika in presega 85%. Po operaciji ni več bolečin pri hoji, ni težav z iskanjem obutve, dovoljene so tudi pete; pri športnih aktivnostih je funkcija palca v celoti ohranjena. V kolikor je eno leto po posegu palec v nevtralnem položaju, je možnost ponovitve deformacije minimalna.